Dentalna protetika

Dentalna protetika podrazumijeva protetske nadomjestke koji nadomještaju izgubljene zube, poboljšavaju izgled i funkciju postojećih zubi. To su zubne krunice, mostovi, zubne proteze i zubne ljuskice.

Zubna krunica (navlaka)

Krunica je fiksni protetski nadomjestak koji nadomješta izgubljenu ili oštećenu krunu zuba. Također može nadomještati i estetski neprihvatljiv zub. Krunica se postavlja na prethodno izbrušeni zub. Brušenje se provodi u cilju smanjenja zuba čime se ostvaruje prostor za krunicu. Krunica može biti izrađena od metal-keramike, cirkon-keramike ili potpune keramike.

Metal keramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog nadomjestka gdje je na metalnu jezgru nanesena keramika, te imaju iznimnu dugotrajnost i čvrstoću. U današnje vrijeme se najviše upotrebljavaju na stražnjim zubima. Zbog visokih estetskih kriterija se izbjegavaju na prednjim zubima zbog mogućeg tamnog ruba uz zubno meso i jer su najnovije tehnologije izrade omogućile bolju estetiku i prirodniji izgled zubi.

Cirkon keramičke krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije zbog svog prirodnog izgleda. Cirkon keramika umjesto metalne jezgre ima cirkon oksid koji je bijele boje. Materijal je biokompatibilan i ne iritira desni za razliku od metala. Zbog svoje izvrsne čvrstoće visoka je otpornost na lom, a estetski djeluju kao prirodan zub jer propuštaju svjetlost. Cirkon keramičke krunice ili navlake su protetski nadomjestak koji kasnije fiksiramo na izbrušeni prirodni zub ili implantate, a kojim postižemo izgled i funkciju prirodnih zubi što je našim pacijentima najvažnije.

U našem dentalnom centru za izradu obje vrste krunica koristimo CAD/CAM najnoviju tehnologiju izrade krunica pomoću računalnog programa, a rezultat su izrazito precizne zubne krunice jer je smanjena mogućnost ljudske pogreške.

Zubni most

Most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Most se koristi kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Ako ne ispunimo prazninu susjedni zubi se počnu naginjati u slobodan prostor što dovodi do niza problema, npr. pojavljivanje dijastema između zubi, bolovi u zglobu, krivi zagriz, gingivitis i parodontitis. Za most je potrebno brusiti dva susjedna zuba.

Nadogradnja

Nadogradnja je pojačanje u zubu. Radi se kada je zub avitalan i kada nedostaje veliki dio krune zuba. Izradom nadogradnje pojačava se zub, poboljšava prijenos sila prema vrhu korijena zuba a time i na kost te se na taj način smanjuje mogućnost loma zuba. Nadogradnju se preporučuje izraditi na liječenim zubima koji će nositi krunicu ili most. Na taj način se produljuje vijek trajanja zuba nosača.

Privremeni zubi

Privremeni zubi se izrađuju tijekom izrade krunice ili mosta kako pacijent nakon brušenja zubi, a tokom perioda čekanja definitivnog rada ne bi bio bez zubi. Brušeni zubi su jako osjetljivi na dodir i promjenu temperature te mogu boljeti. Privremeni zubi prekrivaju brušeni zub i na taj način sprečavaju osjećaj boli. Osim toga zadovoljavaju potrebe estetike, žvakanja i govora dok definitivni rad nije završen. Pacijent u niti jednom trenutku nije bez zubi te može normalno funkcionirati jer se izrađuju odmah u ordinaciji. Ukoliko pacijent želi bolje estetsko rješenje ili će privremene zube nositi duži period tada se često odlučuje za privremene zube izrađene CAD/CAM tehnologijom.

Izrada privremenih zubi CAD/CAM tehnologijom rezultira prirodnim visoko-estetskim izgledom tako da pacijent ima prekrasan osmijeh s privremenim zubima kroz svega nekoliko sati.

VRSTE PROTEZA

Potpuna proteza

Potpuna proteza je mobilni protetski rad. Totalna proteza se izrađuje kada nedostaju svi zubi u čeljusti. Prednosti proteze su brz i relativno jednostavan postupak izrade, umjerena cijena i lako održavanje oralne higijene. Nedostatak proteze je što se pacijenti relativno teško privikavaju na protezu i što ne zaustavljaju gubitak koštanog tkiva, tj. resorpciju.

Djelomična proteza

Djelomična proteza se izrađuje kada nedostaje nekoliko zubi u čeljusti, a broj i raspored preostalih prirodnih zubi ne omogućuje izradu mosta. Djelomična proteza se fiksira na prirodne zube.

Vrste proteza koje se najviše koriste su djelomične akrilatne proteze s žičanim kvačicama, djelomične proteze s metalnom bazom i lijevanim metalnim kvačicama (wironit ili wizil proteze) i proteze na teleskopima koje su prihvatljivije estetski i funkcionalno.

ZUBNA PROTEZA FIKSIRANA SA 2 ILI 4 IMPLANTATA

Uslijed gubitka zubi dolazi do propadanja kosti čeljusti. Ako nema mogućnosti za ALL ON 4 i ALL ON 6 metode zbog nedostatka kosti ili su pacijenti financijski ograničeni tada se pacijenti odlučuju za ovu metodu Prednosti ovakvog rada su što pacijentu pružaju osjećaj sigurnosti, stabilnosti i bolje funkcioniranje u društvu i svakodnevnom životu što nemaju s drugom mobilnom opcijom. Vrlo je važno što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti od daljnjeg propadanja.

Pacijenti dobivaju brzo, povoljno jednostavno i funkcionalno rješenje.