Dentalna protetika

Dentalna protetika podrazumijeva protetske nadomjestke koji nadomještaju izgubljene zube, poboljšavaju izgled i funkciju postojećih zubi. To su zubne krunice, mostovi, zubne proteze i zubne ljuskice.

Zubna krunica (navlaka)

Krunica je fiksni protetski nadomjestak koji nadomješta izgubljenu ili oštećenu krunu zuba. Također može nadomještati i estetski neprihvatljiv zub. Krunica se postavlja na prethodno izbrušeni zub. Brušenje se provodi u cilju smanjenja zuba čime se ostvaruje prostor za krunicu. Krunica može biti izrađena od metal-keramike, cirkon-keramike ili potpune keramike.

Metal keramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog nadomjestka gdje je na metalnu jezgru nanesena keramika, te imaju iznimnu dugotrajnost i čvrstoću. U današnje vrijeme se najviše upotrebljavaju na stražnjim zubima. Zbog visokih estetskih kriterija se izbjegavaju na prednjim zubima zbog mogućeg tamnog ruba uz zubno meso i jer su najnovije tehnologije izrade omogućile bolju estetiku i prirodniji izgled zubi.

Cirkon keramičke krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije zbog svog prirodnog izgleda. Cirkon keramika umjesto metalne jezgre ima cirkon oksid koji je bijele boje. Materijal je biokompatibilan i ne iritira desni za razliku od metala. Zbog svoje izvrsne čvrstoće visoka je otpornost na lom, a estetski djeluju kao prirodan zub jer propuštaju svjetlost. Cirkon keramičke krunice ili navlake su protetski nadomjestak koji kasnije fiksiramo na izbrušeni prirodni zub ili implantate, a kojim postižemo izgled i funkciju prirodnih zubi što je našim pacijentima najvažnije.

U našem dentalnom centru za izradu obje vrste krunica koristimo CAD/CAM najnoviju tehnologiju izrade krunica pomoću računalnog programa, a rezultat su izrazito precizne zubne krunice jer je smanjena mogućnost ljudske pogreške.

VRSTE PROTEZA

Potpuna proteza

Potpuna proteza je mobilni protetski rad. Totalna proteza se izrađuje kada nedostaju svi zubi u čeljusti. Prednosti proteze su brz i relativno jednostavan postupak izrade, umjerena cijena i lako održavanje oralne higijene. Nedostatak proteze je što se pacijenti relativno teško privikavaju na protezu i što ne zaustavljaju gubitak koštanog tkiva, tj. resorpciju.

Djelomična proteza

Djelomična proteza se izrađuje kada nedostaje nekoliko zubi u čeljusti, a broj i raspored preostalih prirodnih zubi ne omogućuje izradu mosta. Djelomična proteza se fiksira na prirodne zube.

Vrste proteza koje se najviše koriste su djelomične akrilatne proteze s žičanim kvačicama, djelomične proteze s metalnom bazom i lijevanim metalnim kvačicama (wironit ili wizil proteze) i proteze na teleskopima koje su prihvatljivije estetski i funkcionalno.

ZUBNA PROTEZA FIKSIRANA SA 2 ILI 4 IMPLANTATA

Uslijed gubitka zubi dolazi do propadanja kosti čeljusti. Ako nema mogućnosti za ALL ON 4 i ALL ON 6 metode zbog nedostatka kosti ili su pacijenti financijski ograničeni tada se pacijenti odlučuju za ovu metodu Prednosti ovakvog rada su što pacijentu pružaju osjećaj sigurnosti, stabilnosti i bolje funkcioniranje u društvu i svakodnevnom životu što nemaju s drugom mobilnom opcijom. Vrlo je važno što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti od daljnjeg propadanja.

Pacijenti dobivaju brzo, povoljno jednostavno i funkcionalno rješenje.

TOTALNI MAKEOVER