Implantologija

I vi možete vratiti izgubljeni osmijeh. Zubni implantati funkcijom, izgledom i osjećajem u ustima su kao prirodni zubi. Zaustavlja se proces gubitka kosti i čuvaju susjedne zube. Implantologija u praksi može sanirati problem svih oblika bezubosti.

Dentalni implantat

Dentalni implantat je titanski nadomjestak koji se kirurški ugrađuje u kost i predstavlja zamjenu za korijen zuba. Implantati su izrađeni od titana koji je biokompatibilan materijal i ne šteti ljudskom organizmu (nisu toksični i ne izazivaju alergije). Implantati se ugrađuju u kost i oseointegriraju u njoj.

Indikacije za implantate

Ne postoji gornja dobna granica za postavljanje implantata, ali najniža dob je 17 godina zbog rasta i razvoja kosti. Za postavljanje implantata važno je da ima dovoljno kosti, da je kost zdrava i da nema zdravstvenih problema koji bi mogli direktno utjecati na proces cijeljenja kosti i mekih tkiva, npr. nekontrolirani dijabetes, terapija zračenjem….

Konstrukcija implantata

Dentalni implantat sastoji se od 3 dijela: implantata koji se nalazi u kosti i imitira zubni korijen, nadogradnje/abatment koji nosi zubnu krunu i protetskog dijela koji može biti dentalna krunica, dentalni most ili zubna proteza.

PROCES UGRADNJE / IMPLANTACIJE

Pregled i plan terapije

Prije nego se implantat postavi u kost potrebno je napraviti pregled usta i svu potrebnu dijagnostiku. Pravilan plan implantološke terapije moguć je jedino uz pomoć 3D CT slike čeljusti. Nakon detaljne analize slike tijek i vrsta terapije se predlaže pacijentu. Sve navedene zahvate i dijagnostiku možete obaviti u našem centru.

Implantacija implantata

Implantat se kirurški inserira u kost. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, što čini zahvat brzim i bezbolnim. Nakon zahvata slijedi period cijeljenja tj. oseointegracije. Tokom tog perioda, koji može trajati 2-6 mjeseci, kost zacjeljuje i implantat se veže za kost što je iznimno važno za stabilnost implantata i uspjeh zahvata.

Gingiva former

Nakon perioda oseointegracije, na implantat se postavlja gingiva former. Gingiva former oblikuje zubno meso oko spoja implantata i protetskog dijela konstrukcije. Oblikovanjem zubnog mesa poboljšava se estetika i dobivamo privid kao da umjetni zub izlazi iz zubnog mesa isto kao i prirodni zub. Takav izgled izlaznog profila ujedno omogućava bolje čišćenje područja oko implantata.

Protetski rad / Konstrukcija

1-2 tjedna nakon postavljanja gingiva formera i formiranja zubnog mesa oko implantata, protetski rad se može postaviti.

Redoviti pregledi

Uspjeh implantološke terapije ovisi o pravilnom i redovitom održavanju oralne higijene i redovitim stomatološkim pregledima. Redoviti pregledi su važni, jer samo onda doktor može pravovremeno detektirati probleme oko implantata kao što su upala, krvarenje ili zubni plak. U takvim slučajevima moći će se na vrijeme pristupiti rješavanju problema i upozoriti pacijenta na potrebu za poboljšanom oralnom higijenom.

Sinus lift

Za ugradnju implantata iznimno je važan volumen kosti. Nakon vađenja zuba, s vremenom, dolazi do gubitka kosti, te se ne može ugraditi implantat. U gornjoj čeljusti takav problem se rješava sa sinus liftom. To je postupak kojim se dno sinusa podiže i ispod njega se postavlja umjetna kost. Taj zahvat se radi u lokalnoj anesteziji tako da je to potpuno bezbolan postupak. Uobičajno je da se kirurški zahvat radi istovremenom s ugradnjom implantata.

Augmentacija kosti

Jeste li znali da je ugradnja implantata moguća i u slučaju nedostatka kosti? Augmentacija kosti je kirurški postupak kojim se nadoknađuje kost u visinu i širinu. Ponekad pacijent nema dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata da bi terapija bila uspješna pa ju je potrebno nadoknaditi. Postoji više metoda nadogradnje kosti koje se koriste ovisno o području nedostatka kosti i veličini. Kod nedostatka kosti koriste se umjetna kost, dijelovi vlastite kosti ili krvna plazma.

ALL ON 4 i ALL ON 6

Nadomjestite izgubljene zube gornje ili donje čeljusti u jednom danu

All on 4 i All on 6 predstavljaju terapijske postupke kompletne oralne rehabilitacije u najkraćem vremenskom periodu i najbrže i najjednostavnije rješenje za pacijente koji žele odmah vratiti izgubljene zube.

Za ovu metodu se najčešće odlučuju potpuno bezubi pacijenti ili pacijenti čiji su zubi u vrlo lošem stanju. All on 4 i All on 6 imaju prednosti u odnosu na druge terapijske postupke kod pacijenata s malo raspoložive kosti što je posljedica dugotrajne bezubosti ili dugogodišnjeg nošenja proteze. Zbog drugačijeg postupka ugradnje implantata kod All on 4 i All on 6 metoda nije potrebna nadogradnja kosti pa se samim time skraćuje postupak, bol i nelagoda. Odmah nakon ugradnje implantata pacijent dobiva privremeni protetski rad te može normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Nakon procesa oseointegracije implantata otprilike nakon 6 mjeseci pacijent odlazi kući s konačnim fiksnim protetskim radom.

All on 4 i All on 6 predstavlja terapijski postupak u koji je u našem dentalnom centru uključeno:

  • ugradnja 4 ili 6 zubnih implantata,
  • privremeni fiksni protetski rad za cijelu gornju ili donju čeljust,
  • trajni fiksni protetski rad za cijelu gornju ili donju čeljust
  • lokalna anestezija

Ukoliko nema dovoljno kosti za metode All on 6 ili All on 4, tada se pacijenti često odlučuju za zubnu protezu fiksiranu sa 2 ili 4 implantata