Oralna kirurgija

Oralna kirurgija podrazumijeva razne kirurške zahvate u usnoj šupljini pacijenta. Većina zahvata u današnje vrijeme obavlja se bezbolno u lokalnoj anesteziji. Zahvati koji su najčešći su ekstrakcija zuba, frenulektomija, augmentacija ili presađivanje kosti, sinus lift, ugradnja dentalnih implantata, cistektomija, augmentacija kosti i dr.

Ekstrakcija zuba

Indikacije za vađenje zuba su izrazito destruiran zub, impaktirani ili retinirani zubi, zaostali korjenovi zuba, te zdravi zubi iz ortodontskih razloga. Zahvat je bezbolan jer se radi u lokalnoj anesteziji. Najnovije tehnologije današnjice poput vlastite krvne plazme ili kolagene spužvice omogućile su povratak na posao u jednom danu, brže cijeljenje i zahvate bez  bolova. Estetski izgled je danas vrlo bitan te se i tu postižu izvrsni rezultati jer tkivo bolje izgleda i čuva se mjesto za novi zub jer se sprječava razgradnja kosti do koje bi došlo nakon nekoliko tjedana od vađenja zuba uobičajenim postupkom.

Apikotomija

Apikotomija je kirurško odstranjenje vrha korijena zuba. Radi se kad kronična upala oko korijena zuba perzistira čak i nakon endodontskog i antibiotskog tretmana. To je posljednji pokušaj spašavanja zuba. Zahvat se vrši pod lokalnom anestezijom, što ga čini bezbolnim zahvatom.

Frenulektomija

Frenulektomija je kirurški tretman kojim se rješava problem niske insercije gornjeg frenuluma. Nisko položeni frenulum povlači gornju usnu, zbog čega je zubno meso jako vidljivo, posebice kod jakog osmjeha što nije estetski privlačno. Drugi problem niske insercije frenuluma je što može uzrokovati pojavu razmaka (dijastemu) između središnjih sjekutića što također umanjuje estetski izgled.

Frenulektomija laserom je mnogo prihvatljivija nova metoda za razliku od kiruške metode te ju i djeca prihvaćaju.  Uklanjanje vezivnog pričvrstka usne ili jezika radi se zbog fonetskih, estetskih ili ortodontskih razloga.

Zahvat  je u potpunosti bezbolan, kratko traje i lagan je oporavak jer nema krvi ni šavova i laser potiče regeneraciju tkiva.

Alveotomija

Alveotomija je kiruško odstranjivanje impaktiranih ili retiniranih zubi.To su zubi koji zbog mehaničke zapreke (okolna kost, susjedni zubi) ne mogu izrasti i zauzeti svoju poziciju u zubnom nizu. Najčešći impaktirani ili retinirani zubi su umnjaci. Impaktirane zube treba vaditi samo ako uzrokuju smetnje (bol, upala, razaranje susjednih zubi) ili postoji velika mogućnost da će ih uzrokovati. Za njihovo uklanjanje potreban je dobra dijagnostika (ortopan, pa i CBCT) zbog varijacija u položaju i anatomiji impaktiranih zubi. Alveotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom, kliještima i polugama kao i kod klasičnog vađenja zuba, uz odstranjivanje dijela kosti koji smeta za ekstrakciju zuba, a zub se vadi u komadu ili u dijelovima radi lakše ekstrakcije.

PRF metode

Prf je skraćenica za pojam Platelet Rich Fibrin što u prijevodu znači „trombocitima obogaćen fibrin“. Koncept PRF-a je baziran na centrifugiranju cijele krvi bez antikoagulansa. S obzirom da nema antikoagulansa, fibrin iz krvi će se očuvati po čemu se ovaj koncept razlikuje od ostalih „pametnih derivata krvi“. Na kraju vrtnje, formiran je fibrinski ugrušak koji sadrži većinu trombocita i leukocita. Taj fibrinski ugrušak koji zovemo PRF će postepeno otpuštati faktore rasta i citokine na operativno mjesto (VEGF, PDGF, TGF beta, trombospondin) koji ubrzavaju cijeljenje mekih tkiva i kosti.

S obzirom da se krvi ne dodaju nikakvi aditivi, radi se o potpuno prirodnom i sigurnom preparatu, bez mogućnosti imunoloških i alergijskih reakcija ili prijenosa bolesti.

U dentalnoj medicini, PRF se koristi ponajviše u oralnoj kirurgiji:

  • nakon ekstrakcije zuba (prezervacija alveole, poboljšano i ubrzano cijeljenje rane, manja bol nakon ekstrakcije)
  • u implantologiji,
  • za sinus lift,
  • u koštanom graftingu,
  • parodontalnoj kirurgiji

Osim u dentalnoj medicini PRF se koristi i u nekirurškim estetskim tretmanima lica.

Postoje 2 oblika PRF-a:

A-PRF koji je solidne forme, te se može formirati u membranu ili ugrušak/čep, te

I-PRF koji je u tekućem obliku i koristi se u kombinaciji sa A-PRF-om ili koštanim graftom, te u nekirurškim tretmanima lica.

Postupak dobivanja PRF-a je vrlo jednostavan. Izvadi se potrebna količina krvi kao i kod klasičnog vađenja krvi te se epruvete odmah stavljaju u centrifugu. Centrifugiranje traje nekoliko minuta nakon čega je formiran fibrinski ugrušak. Daljnji tretman ovisi o operativnom zahvatu koji se izvodi, a za koji se priredio fibrinski ugrušak.