Jesu li dijabetičari kandidati za implantološku terapiju?

Dijabetes sa sobom nosi određene rizike ali nije prepreka za ugradnju implantata ukoliko je pod kontrolom kroz svakodnevnu terapiju. Ako se pacijent redovito pridržava propisane terapije i ima stabilne vrijednosti šećera u krvi implantološka terapija kod dijabetičara je sigurna. Uspješnost implantološke terapije gledano kroz period od deset godina nije se značajno razlikovala od zdravih pacijenata. Kod dijabetičara implantati sporije zarastaju s kosti pa se preporučuje kasnija izrada trajnog protetskog rada.

Od velike je važnosti da implantolog zna zdravstveno stanje pacijenta kako bi mogao napraviti odgovarajuće odluke i korigirati plan ugradnje implantata. Važno je da zna vrstu dijabetesa, dužinu trajanja terapije kao i vrstu propisane terapije i prosječnu vrijednost šećera.

Kod dijabetičara se preporučuje dentalne zahvate raditi ujutro nakon doručka zbog visoke razine glukoze u krvi i male razine inzulinske aktivnosti  kako bi se maksimalno smanjila mogućnost pojave hipoglikemije. Redovita i pravilna oralna higijena od velike je važnosti za uspješnost implantološke terapije.