Zašto je važno nadomjestiti izgubljeni zub koji sene vidi?

Lijepi osmijeh u današnjem modernom društvu je postao imperativ. Nezamislivo je da radite svakodnevno u kontaktu s ljudima i da nemate npr. jedinicu i dvojku. Izgubljeni zub koji se vidi ćete željeti što prije nadoknaditi kako ne bi imali rupu dok razgovarate ili se smijete. S peticama nadalje to još uvijek nije na listi prioriteta. Često čujemo taj nije važan, ne vidi se pa mi ne treba.

Ipak je li stvarno to tako?

Što će se dogoditi s vremenom ako ne nadomjestite „tamo neki zub koji je iza i ne vidi se“?

Dugoročno gledano negativne posljedice se odražavaju na zdravlje i cjelokupni  izgled svih ostalih zubi pa tako i na izgled osmijeha. „Tamo neki zub“ iza ima mnogo različitih funkcija. Prva važna funkcija je da stabilizira susjedne zube. S lakoćom žvačete hranu jer su žvačne sile jednako raspoređene. Ukoliko dođe do gubitka zuba u stražnjem dijelu usne šupljine,  tada dolazi do gubitka stabilnosti susjednih zubi jer nemaju više potporu. Kako bi se preostali zubi prilagodili novonastaloj situaciji pokušavaju se prilagoditi mijenjajući svoj položaj. Počinju se pomicati i naginjati kako bi zatvorili prazan prostor. Zub iz suprotne čeljusti može urasti u slobodan prostor. Zbog promjene načina žvakanja i prijenosa opterećenja dolazi do problema s čeljusnim  zglobovima koji postaju istrošeni i bolni.

Zbog velikih negativnih posljedica izgubljeni zub  je važno nadoknaditi što prije jer to kasnije često nije moguće ili je kompliciranije i zahtijeva više zahvata što poskupljuje cijelu situaciju. Ukoliko se predugo čeka ponekad  je potrebno vaditi susjedni zub koji se s godinama pomaknuo jer nema dovoljno mjesta za ugradnju implantata.

Izgubljeni zub se može vrlo jednostavno, brzo i bezbolno  nadoknaditi ugradnjom zubnog implantata na mjesto gdje nedostaje zub.

Prazan prostor između zubnog mesa i zuba koji se pomaknuo je idealan prostor za razvoj bakterija, plaka, te stvaranja kamenca  koji kasnije može dovesti na kraju do kroničnog paradontitisa i mogućeg gubitka ostalih zubi. Još jedan problem je i neugodni zadah. Ako izgubite više zubi, osim na zdravlje postoje negativne posljedice i na fizički izgled i govor. Lice izgleda izborano i mnogo starije nego što ustvari je, usne su tanje jer nemaju adekvatne potpore,  zubi koji su se pomaknuli stvorili su razmake pa to estetski nije lijepo i pojedinac se ne smije zbog gubitka samopouzdanja.

Uz niz lančanih negativnih posljedica na fizički izgled i zdravlje počinju se javljati problemi koji se negativno odražavaju na psihu pojedinca. Narušeno samopouzdanje, izbjegavanje društvenih događanja, usamljenost i  sram s vremenom mogu dovesti do težih poremećaja.

I sve to zbog gubitka jednog zuba na početku?

Nismo Vas željeli uplašiti već potaknuti da više brinete o svojim zubima uz odgovarajuću oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu. Ukoliko je već došlo do gubitka zuba što prije ga nadomjestite zubnim implantatom kako ne bi došlo do gubitka kosti i svih gore navedenih posljedica.