ZUBNE KRUNICE (NAVLAKE) – KOJE ODABRATI I KOJE SU RAZLIKE

Našli ste se u situaciji  kada Vam je potrebna prva zubna krunica i niste sigurni koju odabrati. Što su zubne krunice?  Koja je razlika u izgledu ili kvaliteti? Sigurno imate susjeda ili kolegu koji ima umjetne zube koje nije teško primijetiti  i tamni rub uz zubno meso. Često puta ste se pitali zašto je to tako. U tom slučaju se radi o metal keramičkim krunicama koje su izvrsne čvrstoće ali nisu odabir kod pacijenata koji traže maksimalnu estetiku.

Želite imati prirodni izgled zubi? Tako da svi misle kako su to vaši prirodni zubi?

Zubna krunica (navlaka) je fiksni protetski nadomjestak i predstavlja  trajno protetsko rješenje. Imitiraju boju, oblik i veličinu prirodnih zubi. Trajno se fiksiraju na oslabljene, oštećene ili estetski neprihvatljive zube ili na implantate. Krunica se postavlja na prethodno izbrušen zub. Brušenje se provodi u cilju smanjenja zuba čime se ostvaruje prostor za krunicu. Krunica može biti izrađena od metal keramike, cirkon keramike ili potpune keramike.

Cirkon keramičke krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije zbog svog prirodnog izgleda. Cirkon keramika umjesto metalne jezgre ima cirkon oksid. Materijal je biokompatibilan i ne iritira desni za razliku od metala ponekad. Zbog svoje izvrne čvrstoće visoka je otpornost na lom, a estetski djeluju kao prirodan zub jer propuštaju svjetlost.

Cirkon keramičke krunice ili navlake su protetski nadomjestak koji kasnije fiksiramo na izbrušeni prirodni zub ili implantate, a kojim postižemo izgled i funkciju prirodnih zubi što je  našim pacijentima najvažnije.

I na kraju, metal keramičke krunice su izvrsne čvrstoće, ali nedostatak im je estetika. Još jedna bitna razlika je cijena. Cirkon keramičke krunice su nešto skuplje, ali ako Vam je bitna estetika radi se o dugogodišnjoj investiciji koja se isplati.