Kako cista na zubu utječe na zdravlje organizma?

Cista na zubu predstavlja šupljinu unutar tkiva koja je ispunjena tekućinom. Mogu se vrlo često razviti bez ikakvih simptoma u čeljusti i okolnom tkivu usne  i obraza. Ponekad se može pojaviti vrlo lagana bol prilikom žvakanja hrane. Kasnije se javljaju simptomi poput promjene boje zuba, izbočina na čeljusti iznad zuba, fistula, bol, oteklina i crvenilo.

Međutim kako bol na početku nije jaka većina pacijenata će tu bol zanemariti. Uzroci  nastanka cisti  povezani su s traumom, zubima koji odumiru , nepravilno liječenim karijesom i genetikom.

Pojavljuju se kao cista na vrhu korijena zuba i folikularne ciste. Nažalost problem se neće riješiti sam od sebe. U razvoju ciste se formira šupljina između kosti i sluznice kako bi se gnoj mogao ograditi. Nastala šupljina naziva se fistula. Cista na vrhu korijena zuba nastaje kao reakcija organizma na konstantnu infekciju zbog karijesa te se infekcija širi preko vrha korijena u čeljust iz inficirane zubne pulpe. Nakon detaljnog pregleda i CBCT3D dijagnostike se može ustanoviti kako će se pristupiti liječenju. Postupci su bezbolni, izvode se u lokalnoj anesteziji ili u monitoriranoj intravenskoj analgo-sedaciji.  Kada su ciste  u uznapredovanom stadiju najpouzdaniji način liječenja je kirurško otklanjanje.

Prisustvo svakog procesa na zubu se može negativno odraziti na cjelokupni organizam. Negativno utječe na zglobove, srce, bubrege i druge organe. Bakterije se putem krvotoka šire po organizmu što može dovesti do oštećenja organa.

Ako se ne sanira na vrijeme, cista može oštetiti okolnu kost i zube .

Kako bi spriječili nastanak cisti na zubima izuzetno je važno redovito održavanje oralne higijene i redoviti pregledi kod  stomatologa.